11. jan. 2009

Enajsta šola: reliefno krašenje s prahci

Reliefnega krašenja s prahci (ang.: heat embossing) sem se naučila pred kratkim, navdušili pa so me enostavna tehnika in fantastični učinki. Vam pokažem? Nič lažjega kot to, saj je še v. d. fotograta privolil, da pofotka kak del postopka v delu, ko bi potrebovala tri roke :)
Potrebujemo:
** toplotno pištolo
** posebno blazinico za reliefno krašenje
** prah za reliefno krašenje
** štampiljko
** akrilni blok, če bomo uporabili silikonsko štampiljko
** kos papirja, na katerega bomo naredili odtis in ga reliefno okrasili s prahci
** prepognjen list papirja A4 za pomoč pri delu s prahom



Sama sem izbrala silikonsko štampiljko z motivom ure, kupljeno v Rayherjevem kompletu. Silikonske štampiljke moramo pred uporabo namestiti na akrilni blok. To storimo tako, da štampiljko z zadnjo stranjo položimo na akrilni blok, kamor se preprosto prisesa. Zatem štampiljko temeljito potapkamo s posebno blazinico, namenjeno prav za reliefno krašenje s prahci. Sama sem kupila nekoliko obarvano (tinted) blazinico Emboss! proizvajalca Hampton Art Stamps. Posebnost prozornega (v mojem primeru sicer rahlo obarvanega) črnila teh blazinic je, da se ne suši hitro, zaradi česar pri delu ni treba brezglavo hiteti od ene do druge faze. Kar pa ne pomeni, da ni dobro blazinice po koncu uporabe čimprej pokriti s pokrovom.



Ko je štampiljka temeljito omočena s črnilom, z njo naredimo odtis na papir. Pazimo, da se odtisa ne dotikamo.



Moker odtis na debelo posujemo s prahom za reliefno krašenje (ang.: embossing powder). Na voljo so v različnih barvah in izdelujejo jih različni proizvajalci. Sama imam prah zlate barve gold tinsel, znamke Heat it up!



Počakamo sekundo ali dve, zatem pa odvečni prah z odtisa stresemo na prepognjeni list papirja. Pri tem lahko odtis z zadnje strani nekajkrat frcnemo s palcem in kazalcem, kot da bi s plašča skušali odfrcniti kakšno smetko. Lahko si pomagamo tudi s svinčnikom ali kulijem, s katerim po zadnji strani papirja nekajkrat potapkamo, da na pripravljeni, prepognjeni list belega papirja stresemo čimveč odvečnega prahca.



Zatem list z odtisom odložimo. Beli list pa dokončno prepognemo in z njegovo pomočjo odvečni prah znova stresemo v originalno embalažo. Na fotki je papir kar močno razprt, ampak zgolj zaradi jasnosti prikaza. Dejansko je prah laže stresti nazaj v posodico, če je prepognjeni papir čimbolj zaprt.




Sledi še zadnja faza - topljenje prahca. V eno roko vzamemo papir z odtisom črnila, na katerega se je prijel prah. Pazimo, da papir primemo dovolj stran od odtisa. Toplotna pištola je namreč vroča (350 °C), zato previdno! Roza pištola na sliki je znamke Dovecraft in ima dve toplotni stopnji. Ko jo vključimo, jo na začetku držimo kakšnih deset centimetrov od odtisa in opazujemo učinek. Zlati prah se bo postopoma, a zelo hitro (gre za nekaj sekund) začel spreminjati iz praha v gosto emulzijo. Pištolo ves čas držimo oddaljeno od papirja in jo premikamo nad motivom, dokler ne stopimo vsega prahu.



Rezultat je odtis v zlatem. Za krajši čas ga odložimo, da se ohladi in utrdi, zatem pa ga lahko uporabimo pri izdelavi voščilnice.



Nakupne dileme (ali pač tudi ne):
* Toplotno pištolo, prahce in blazinico za reliefno krašenje s prahci je mogoče kupiti tudi v Sloveniji. Pri nas sem videla naprodaj toplotno pištolo proizvajalca Rayher, sama pa imam toplotno pištolo Dovecraft, kupljeno v Angliji. Zakaj? Ker so ustvarjalke to pištolo pohvalile, češ da prav nič ne piha (zaradi česar bi bilo treba posebej paziti, da na začetku ne razpihamo prahca z odtisa), in to je res. Poleg tega je pretehtala tudi cena. Medtem ko bi v Sloveniji zanjo morala plačati 26 evrov, sem jo v tujini ob posebni akciji dobila za 8,7 funta (po današnjem tečaju nekaj manj kot deset evrov), in sicer brez poštnine.
K temu je treba prišteti tri evre stroška za adapter. Toplotna pištola Dovecraft je namreč delana za angleške vtičnice, ki so trirogeljne (črni vtikač na sliki), medtem ko so evropske vtičnice dvorogeljne (beli adapter na sliki).

Pod črto pa je pištola stala pol manj kot pri nas. Ker sem že kupovala, sem ob isti priložnosti vzela še prahce in blazinico.

* Toplotna pištola pri reliefnem krašenju s prahci ni absolutno nujni pripomoček. Po izkušnjah drugih ustvarjalk si lahko pomagamo tudi tako, da papir z odtisom, ki smo ga posuli s prahom, podržimo nad električno ploščo na štedilniku ali pa nad vročim toasterjem.

* Namesto štampiljk lahko uporabimo tudi posebni flumaster, ki vsebuje enako črnilo za reliefno krašenje s prahci kot prej omenjena blazinica. Flumaster ima navadno dve konici - na eni strani dletasto, na drugi strani pa zaobljeno. Postopek je enak - s flumastrom na papir kaj napišemo ali narišemo, zatem pa tisti del na debelo posujemo s prahom in nadaljujemo postopek.

In to je to :) Upam, da bo kateri ta lekcija pomagala pregnati pomisleke in se bo lotila te zanimive tehnike :)

5 komentarjev:

Moni pravi ...

Super lepomrazloženo! Lp, Moni

namo pravi ...

Pridna tulpika,da si si vzela čas.Lepo si razložila.

Sonja Kepe pravi ...

Jaz imam enako pištolico, pred tem pa sem uporabljala likalnik.

Drugače pa pohvale za lepo razlago.

Sonja

dekca pravi ...

Zelo nazorno prikazano! Hvala.

moi pravi ...

Lepo si vse razložila, super.
Ta tehnika je res multiuporabna in da piko na i.
Sama včasih vzamem kar navadne barvne blazinice (ki se ne sušijo hitro) in jih potresem s prozornim prahom in efekt je čudovit.
Tudi prozorna blazinica s prozornim prahom da čudovit rezultat.
Na temne podlage pa lepo pride bel oziroma svetel prah. Recimo za napise.

 
eckart tolle